2013. január 21., hétfő

Bogyós kesztyű

Egészen pontosan egy sapka-(sál) kesztyű garnitúra, csak a sapkát már botor módon odaadtam az illetékesnek, a sálat meg elvileg majd ő megköti magának. Így csak a kesztyűt tudom mutatni.


Erőt vettem magamon, és elkészítettem a kesztyű leírását is. Fogadjátok szeretettel, és ha valaki elkészíti, nagyon megköszönném, ha visszajelezne!



Bogyós kesztyű by Huligánlány


Drops Lima fonalból, 3,5, és 5-ös körkötő- vagy zoknikötőtűvel.
Aki szereti párhuzamosan kötni a kesztyűket,  és zoknikötőtűvel dolgozik, érdemes beszerezni két garnitúrát. Magic loop-technikával egy tűvel is lehet párhuzamosan kötni a párat.


Minták:
1.    passzé: két sima, két fordított
2.    bogyós minta: rajz alapján

-
-

-
-

-
-

-
-
17







-
-

-
-

-
-

-
-
16







-
-

-
-

-
-

-
-
15







-
-
V
-
-

-
-
V
-
-
14







-
-
O
-
-

-
-
O
-
-
13





-
-
4s
-
-

-
-
4s
-
-
12





-
-
4
-
-

-
-
4
-
-
11



-
-

-
-

-
-

-
-
10





-
-

-
-

-
-

-
-
9





-
-

-
-

-
-

-
-
8



-
-

-
-
V
-
-

-
-
7







-
-

-
-
O
-
-

-
-
6



-
-

-
-
4s
-
-

-
-
5



-
-

-
-
4
-
-

-
-
4







-
-

-
-

-
-

-
-
3







-
-

-
-

-
-

-
-
2







-
-

-
-

-
-

-
-
1


























1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11





























üres kocka --> sima szem
-                     --> fordított szem
4                    -->  négy szemet szap a szembe
4s                  --> 4 sima
O                   -->  bogyó
V                    -->  négy szemet simán összeköt


bogyó: 4 sima, fordul, 4 sima, fordul, 4 fordított
              ugyanazon a 4 szemen megyünk végig 3x


















1-3 sor átkötő minta,
4-7 sor: bogyóminta

Passzé: 3,5-ös tűvel 40 szemet felszedünk és körben kötve 20 sor passzét kötünk. Ha körkötőtűvel dolgozunk, az egész munka alatt érdemes a sorkezdő szemet megjelölni  egy szemjelölővel.
A 21-ik sortól az 5-ös tűvel dolgozunk tovább!.A rajzos minta kivételével végig sima szemekkel dolgozunk. Kiválasztjuk azt a 11 szemet, ami a kesztyű kézfejére esik majd, és itt fogjuk a bogyós mintát készíteni. Hogy a minta egyben legyen, zoknikötőtűn a szemeket úgy osztjuk el, hogy
·         1. tű 10 szem,
·         2. tű 11 szem  (bogyós minta)
·         3. tű 9 szem
·         4 .tű 10 szem.
3 sort kötünk, a rajzos minta szerint. Tovább dolgozva elkészítjük az első bogyós mintát + a felette lévő 3 átkötő sort, nem szaporítva, a többi szemet simán kötve.




A második bogyóminta kezdetekor elkezdjük kialakítani a hüvelykujjat. Ehhez a szemeket a következőképpen számoljuk ki:
·         1.sor: (a bogyós minta első sora) Van a bogyós minta 11 szeme. A jobb kesztyűhöz továbbkötünk még 5 sima szemet, a 6-ik szembe 1 szap, egy sima szem, és a 8-ik (vagyis most már 9-ik) szembe még egy szem szap. Tehát a szap logikája ebben a körben: 1 szap, egy sima, egy szap. Két szemet szaporítottunk.
·         2. sor: (a bogyós minta 2 sora) nem szap
·         3. sor: (a bogyós minta 3 sora) a bogyós minta után 5 sima, egy szap, 3 sima, egy szap. Újabb két szemet szaporítottunk.
·         4 sor: (a bogyós minta 4 sora) nem szap
·         5 sor: (az első átkötő sor) a bogyós minta után 5 sima, egy szap, 5 sima, egy szap. Újabb két szemet szaporítottunk.
·         6 sor: (második átkötő sor) nem szap
·         7 sor: (harmadik átkötő sor) a bogyós minta után 5 sima, egy szap, 7 sima, egy szap. Újabb két szemet szaporítottunk.
·         8. sor(a következő, harmadik bogyós minta első sora) nem szap
·         9 sor: (a harmadik bogyós minta 2 sora) a bogyós minta után 5 sima, egy szap, 9 sima, egy szap. Újabb két szemet szaporítottunk, összesen 11 szemet fogunk félretenni a hüvelykujjhoz, már nem szap. tovább.
·         10-12 sor szap nélkül befejezzük a harmadik bogyómintát.

A bal kesztyűnél tükrösen dolgozunk, tehát a négy tű elosztásánál a hármason lesznek a bogyós mintához a szemek, a négyesen 9 szem. Úgy alakítjuk a hüvelykujjat, hogy a bogyós mintás tű ELŐTTI 8. szembe szap, egy sima, egy szap. Így ugyanúgy 5 szem lesz a bogyós minta és a szaporítás között, mint a jobb kesztyűnél.Utána már látni fogod, hogyan menj, ugyanazon logika szerint. Ha úgy könnyebb, tegyél kötésjelölőt!

Most van 3 kész bogyónk, és egy kész hüvelykujj-részünk.

A következő sorban (az átkötő-rész első sorában) egy segédszálra félre fogjuk tenni a hüvelykujj 11 szemét, és figyelve arra, hogy szorosan legyen összekötve a széle, körben tovább kötjük a kesztyűt. Kötjük folyamatosan a bogyómintákat addig, amíg elkészül 5 bogyóminta és a felette lévő 3 átkötő sor.





És most elkezdjük fogyasztani a kesztyűnket a befejezéshez.

·         1.sor: A bogyómintás részt rendesen kötjük, a sima szemes részen pedig minden 5-6 szemet összekötünk. (4 sima, két szem összeköt, így lesz 6-ból 5 szem) A bogyómintás részen rendesen, a következő bogyót kötjük. Ebben a körben 4 szemet fogyasztottam.
·         2. sor: nincs fogyasztás
·         3 sor: nincs fogyasztás
·         4.sor: A bogyómintás részt rendesen kötjük, a sima szemes részen pedig minden 4-5 szemet összekötünk. (3 sima, két szem összeköt, így lesz 5-ből 4 szem) A bogyómintás részen rendesen, a következő bogyót kötjük. Ebben a körben is 4 szemet fogyasztottam.
·         5.sor: nincs fogyasztás. 
·         6 sor: nincs fogyasztás
·         7 sor: 2 sima, két szem összeköt, innen már a bogyós részen is fogyasztunk, a sima-fordított szemeket igyekezzünk az eddigi minta szerint fedetten kötni!
·         8 sor: nincs fogyasztás
·         9 sor: nincs fogyasztás
·         10 sor: egy szem sima, két szem összeköt
·         11 sor: nincs fogyasztás
·         12. sor: mindig két szemet kötünk össze. 8 szem
·         13 sor: minden szem sima, a kör végén horgolótűvel áthúzzuk a szálat a szemeken és eldolgozzuk.


Ujja

Felszedjük a félretett 11 szemet, itt 3 tű is elég a zoknikötőtűből. Hosszú szálat hagyva felszedjük a 12-ik szemet középről, és körben kötünk a megfelelő hosszúságig. Utolsó sor: két-két szemet összekötünk, majd a szemeken áthúzzuk a fonal végét. Eldolgozzuk a fonalat, különös tekintettel a hüvelykujj tövénél , a meghagyott hosszú szállal!


 Jó munkát!

2 megjegyzés:

Aledi írta...

Szépséges. És dicséretes, hogy leírtad a mintáját, nem kis meló lehetett. Elteszem (nehezebb) hidegebb időkre :)

Unknown írta...

Nagyon szép lett!